Lennart Ootes wint Visser & Hopmantoernooi

2011-04-03

Index  < Vorige  Volgende >

Klik hier voor de foto's, waarvoor dank aan Jan Willem Schoonhoven.

Zaterdag 2 april is het Visser & Hopmantoernooi van 2011 gehouden. Eigenlijk is het een heel simpel toernooi, dat toch (of juist daarom?) elk jaar tientallen schakers naar het denksportcentrum trekt. Die komen dan binnen, melden zich aan en worden ingedeeld in groepen. Iedere groep krijgt een scoretabel mee en gaat schaken. Aan het einde van de dag zijn er in elke groep een paar mensen die net iets beter schaakten dan de rest, die krijgen dan uit handen van de sponsor een prijs. De winnaar van de hoofdgroep krijgt er nog een wisselbeker bij en that's it.

Maar waarom komt er op zo'n dag dan 50 man uit heel het land naar Spakenburg gereisd? Komen ze voor het bier en de overheerlijke broodjes haring, die in de kantine voor een prikkie te krijgen zijn? Komen ze voor de verhalen die Richard Vedder gewoonlijk via de microfoon verspreidt, om vervolgens teleurgesteld te zijn als die in Frankrijk blijkt te zitten? Of komen ze voor de gezelligheid? Het mooie weer zorgde in ieder geval voor de nodige afleiding. Zoveel afleiding zelfs, dat de speelzaal leeg op een gegeven moment was en men het schaken vergat. Slechts met de nodige moeite wist de organisatie iedereen weer over te halen om achter had bord te gaan zitten.

Laten we overgaan naar wat er op de borden gebeurde. Zoals u na het lezen van de kop al wist, werd de hoofdgroep van het toernooi gewonnen door Lennart Ootes. De Amersfoorter was al na de voorlaatste ronde niet meer in te halen. Met 5 uit 6 ging de laatste ronde tegen broer Lars nergens meer om. Die laatste was op papier de grote favoriet, maar kwam in eigenlijk niet in het stuk voor. De strijd om de tweede plaats bleef wel spannend tot de laatste partij. William van de Groep en Peter Poncin kwamen uiteindelijk allebei tot 4,5 uit 7 en deelden de tweede prijs.

In groep B was men ontzettend aan elkaar gewaagd. Het lag zo dicht bij elkaar dat 4,5 uit 7 genoeg was voor de eerste prijs. Die moest dan ook door drie man worden gedeeld. Ruben Piël had na zes ronden als enige zijn kansen in eigen hand, maar verloor de laatste ronde van Arie van Diermen. Laurents van Twillert had kunnen profiteren, maar kwam er tegen Jesse Bassant niet doorheen en speelde remise. Zo bleven beiden op 4,5 steken en kreeg ook Ronald Gouma nog de kans om zich bovenaan te vestigen, want hij won zijn laatste ronde wel. Deze drie deelden samen de prijzen.

Jan Matthijs van Leeuwen begon in groep C met een nul tegen Keith Thomas. Vervolgens veegde hij iedereen van het bord, zodat hij met 6 uit 7 de groep won. Fred Buitenhuis maakte er een dubbelslag voor En Passant van en werd tweede. Keith Thomas, overgekomen uit Birmingham, pakte de derde prijs. Groep D leverde een gedeelde eerste plaats op voor Robert Krouwel en Klaas Been. Rick van Beek versloeg hen allebei, maar kwam net een half puntje tekort en werd derde.

Eduard Santoso Wijono bewees dat je geen clublid hoeft te zijn om aardig te kunnen schaken. Hij heeft (nog) geen rating, maar won groep E wel met 5,5 uit 7. Tweede werd Jeroen ten Broeke met 5 punten. Alex van de Vuurst en Jasper Reichardt kwamen tot 4 uit 7 en deelden de derde plaats. Groep F tenslotte werd met ruime voorsprong gewonnen door Johnny Paans. Hij haalde 7,5 punt, twee meer dan nummer twee Steven van de Mheen. Jeroen Gootjes verspeelde bijna zijn derde prijs door een uitslag per abuis (in zijn nadeel) verkeerd in te vullen, maar zette dit op tijd recht.

En dan nog enig gezwets van ondergetekende. Schakers hebben nog wel eens de neiging alle rotzooi (borden, lege glazen, lege patatbakjes, etc.) achter zich te laten liggen. Kijk eens in de speelzaal op vrijdagavond, zo rond een uurtje of elf. Deze keer was echter een positieve uitzondering, zonder te vragen was alles binnen no-time opgeruimd. Hulde, het kan dus wel!

Jasper Reichardt