EP4 zorgt bijna voor kampioensflop

2011-01-29

Index  < Vorige  Volgende >

En Passant 2 billenknijpend langs En Passant 4

Ernst de Reus  Sjoerd Drent  0-1 
Lammert Kok  Arie van Diermen  1-0 
Reiner Bobbe  Gert Reichardt  0-1 
Dion de Graaf  Guido de Romph  0-1 
Alex van de Vuurst  Gijs Cor Heuveling  0-1 
Gijs Huijgen  Henrik Koelewijn  0-1 
Aart de Jong  Jacob de Graaf  1-0 
Tijmen Vedder  Rick van Beek  ½½ 


Binnen een uur was Sjoerd Drent klaar met Ernst de Reus, die slecht uit de opening kwam. De voorsprong stond lang op het bord, want de overige spelers gingen er goed voor zitten. Waar vooraf nog werd geprobeerd het kampioensbelang onder de aandacht te brengen, zo was daar tijdens de wedstrijd niets meer van te merken. Sterker nog, halverwege leek EP4 zelfs te gaan winnen. Aan bord twee stuurde Lammert Kok zijn tegenstander Arie van Diermen met een gevoelige nederlaag naar huis. Lammert bood tweemaal remise aan, wat beide keren door Arie werd afgewezen..

Henrik Koelewijn en Gijs Huijgen speelden een spectaculaire partij. De notatie volgt later. Henrik offerde er succesvol op los voor een mataanval met een doorgebroken pion.
Jacob de Graaf ging ten onder tegen Angstgegner Aart de Jong, en toen werd de wedstrijd ineens erg spannend.
Rick van Beek kwam niet verder dan remise tegen Tijmen Vedder.
Gijs Cor Heuveling versloeg aan bord 5 de kapitein van EP4 Alex van de Vuurst. Met een kwaliteit meer wist hij een eindspel te verzilveren.

Aan bord drie leek Reiner Bobbe groot voordeel te krijgen in de opening tegen Gert Reichardt, maar verzuimde hiervan gebruik te maken. Hij schoof de boel dicht en er ontstond een gelijkwaardig middenspel. Bobbe zag geen gevaar en gaf zomaar een paard weg, waarmee Gert het winnende punt kon bijschrijven.
De langste partij was tussen Dion de Graaf en Guido de Romph. Dion had lange tijd het beste van het spel, en Guido kwam in tijdnood. Beide koningen kwamen op de tocht, maar Guido kreeg een matnetje.

 

Vrijdag zit Schaakvereniging En Passant met een dilemma. Het tweede en vierde team spelen dan tegen elkaar.

Het tweede team van En Passant is in de race voor het kampioenschap in de 2e klasse onderbond.  Promotie naar de 1e klasse is een must, en vooralsnog lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Na vier ronden is het team koploper, al moet er nog wel gespeeld worden tegen de concurrenten Barneveld en Laren.  De goede prestaties tot nu toe kwamen mede tot stand door de hulp van Dick de Graaf, die door de teamleider van het eerste team werd  ‘uitgeleend' aan het tweede team. Door De Graaf, normaliter vaste speler van het eerste, als invaller aan te melden kon de regerend clubkampioen vier wedstrijden met het tweede team meespelen. Een welkome versterking in de titelstrijd. Nadat De Graaf vier keer in het eerste heeft gespeeld is deze truc niet meer mogelijk.

Vrijdag speelt het tweede team de ‘uitwedstrijd' tegen En Passant 4. Dit team mag dan zwakker zijn dan het tweede, maar de spelers kennen elkaar en men is in staat om het tweede team pootje te lichten. De wedstrijd opgeven is geen optie, dat zou competitievervalsing zijn.  De oplossing voor het dilemma lijkt gevonden in de afmeldingen van maar liefst drie spelers van het tweede team die verhinderd zijn. Door deze drie borden aan te vullen met invallers uit het vierde, zijn deze op hun beurt beroofd van de zwaarste kanonnen. Zo kan het niet misgaan.

Stand in 2A zie links.