Böhm geridderd in Wijk aan Zee

2011-01-21

Index  < Vorige  Volgende >

Hans Böhm onderscheiden als schaakambassadeur 

Vraag iemand op straat om een paar Nederlandse schakers te noemen en ze noemen Jan Timman en Hans Böhm. Dat Timman net niet meer in de Nederlandse toptien staat en Böhm niet meer in de tophonderd, weet bijna niemand. Dat doet er ook niet toe. Wie als schaker ‘bekende Nederlander' wordt en bijdraagt aan het propageren van de schaaksport, verdient een lintje. Dat lintje kreeg Böhm vorige week vrijdag, een dag voor zijn 61e verjaardag, tijdens de opening van het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Burgemeester Ernst Bakker van zijn woonplaats Hilversum mocht Böhm meedelen dat hij was benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Al dertig jaar is hij een boegbeeld van de schaaksport, een rol die hij met verve vervult.

Hans Böhm (geboren in 1950) werd in 1968 jeugdkampioen van Nederland. Hij speelde toen al in de hoofdklasse van de KNSB-competitie, voor Rotterdam. Dat bleef hij 35 seizoenen doen, waarin zijn team zeventien keer kampioen werd. Individueel hoogtepunt was het IBM-toernooi in Amsterdam in 1975. Böhm werd tweede achter Ljubomir Ljubojevic, maar voor Kavalek, Hübner, Timman en vele andere wereldtoppers. In hetzelfde jaar behaalde hij op het Nederlands kampioenschap een score van zeven overwinningen en vier remises. Normaal gesproken levert dat de titel op, maar Timman scoorde een halfje meer. Böhm was in die tijd van grootmeestersterkte, maar behaalde de titel niet omdat de regels in die tijd veel strenger waren dan nu.

Na zijn toptijd viel Böhm op doordat hij op tv duidelijke uitleg kon geven over bijvoorbeeld partijen voor het wereldkampioenschap. Ook presenteerde hij voor de KRO een radioprogramma over schaken, Man en Paard, samen met programmamaker Jos Timmer. Als panellid van het populaire tv-programma ‘Ook dat nog' werd hij definitief een bekende Nederlander, maar hij bleef de schaaksport trouw. Hij leidt talloze openingen en presentaties, maar is zeker niet alleen een babbelaar. Voor het Max Euwe Centrum is hij actief betrokken bij de schaakkaravaan, een project voor Amsterdamse basisscholen. Jaren geleden kreeg Böhm al de bijnaam Mister Chess, hij werd ook onderscheiden met de Max Euwe Ring voor verdiensten voor de schaaksport. Zijn koninklijke onderscheiding is het bewijs dat die verdiensten ook daarbuiten op waarde worden geschat.

Johan Hut
22 januari 2011
Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Foto's via deze link.