Sinds een paar weken wordt er op de club regelmatig een nieuwe variant op het schaakspel gespeeld: Dubbelschaak. Tijd voor een korte introductie...
De belangrijkste verandering in de regels is dat de spelers per beurt twee zetten achter elkaar doen. Alleen op de eerste zet mag wit slechts één zet doen. De zettenvolgorde is dus als volgt: Wit, Zwart Zwart, Wit Wit, Zwart Zwart, enz. Beide zetten moeten legaal zijn, de koning mag dus niet 'door een schaakje lopen'. De rokade telt als één zet. Beide zetten mogen met hetzelfde stuk gedaan worden.
Een tweede belangrijke regel is dat schaak alleen op de tweede zet gegeven mag worden. Dit schaak moet vervolgens in de eerste zet van de tegenstander worden opgeheven. Dit kan leiden tot de aparte situatie dat je zelf schaak staat en dit schaak alleen op kan heffen door (op je eerste zet) de tegenstander schaak te zetten. Dit is niet toegestaan, en als er geen andere manieren zijn om het schaak op te heffen heb je verloren!
Als iemand op een van zijn twee zetten geen legale zet heeft, staat hij pat en is het remise. En-passant slaan kan alleen in je eerste zet en als de pion verplaatst is in de tweede zet van de tegenstander.
Het blijkt dat deze schaakvariant tot spectaculaire partijen leidt, waarbij een elo-verschil van een paar honderd punten als sneeuw voor de zon verdwijnt. Op 4 juni is er een alternatieve avond, bij voldoende animo zal er dan ook een dubbelschaak-toernooi georganiseerd worden.