EP1 zegeviert in Haren, Max Euwe verliest

2009-11-21

Index  < Vorige  Volgende >

Speelronde 3
Haren/Sissa - En Passant

2½-5½

Klik hier voor de actuele stand van het eerste team in 2A. 

Bert van der Leest  Manuel Bosboom  0-1 
Paul van Linde  Hans Böhm  0-1 
Jeroen Weggen  Richard Vedder  1-0 
Wiebe Wielenga  Dick de Graaf  0-1 
Anne Haitsma  Sjoerd Drent  ½½ 
Ico van den Born  Arie van Diermen  0-1 
Conrad Mostertman  Arie van den Hoogen  ½½
Johan Mostertman  Gijs Cor Heuveling  ½½ 

En Passant wint in Haren

De derde ronde bracht En Passant in het Groningse dorp Haren, alwaar het onderaanstaande vlaggenschip van de lokale schaakclub diende te worden bestreden. Hoewel de 5,5-2,5 eindstand wellicht anders doet vermoeden hadden de Bunschoter schakers een flinke dobber aan de gastheren.

Zo keek men na een kleine drie uur spelen opeens tegen een achterstand aan. Gijsbert Cor Heuveling had net met zwart een keurige remise laten aantekenen aan bord 8, toen Richard Vedder ineens een bijzonder ongewenste indringer op bezoek kreeg. De tegenstander offerde een toren en Vedder gaf het meteen op. Een dreigend mat was alleen te pareren door aanname van het torenoffer, maar dan zou hij zijn dame verliezen door een tussenschaak!

De rode lantaarndrager genoot niet heel lang van de voorsprong. Arie van Diermen kreeg het op zijn heupen en dook met dame, toren en paard de vijandelijke stelling in. Mat was niet te vermijden. De tweede overwinning voor Van Diermen in evenzoveel invalbeurten.
Arie van den Hoogen pakte zijn tegenstander agressief aan. Hij zette een aanval in middels een torenoffer. Daarvoor kreeg hij behoorlijk wat materiaal terug, maar toch moest hij een eindspel spelen met een loper minder, maar wel twee pionnen meer. Omdat alle pionnen zich op één kant van het bord bevonden zag de Groninger er geen heil in. De heren kwamen remise overeen.

Manuel Bosboom hield zijn 100% score intact middels een fraaie overwinning. Hoogtepunt van de partij was het moment waarop Bosboom zijn dame offerde. Hij kreeg er een toren, een paard en een ver opgerukte vrijpion voor terug. De vijandelijke dame was compleet machteloos en na het geven van een paar overbodige schaakjes gaf de Groninger op.
Sjoerd Drent tekende voor de volgende remise. In het eindspel stond hij weliswaar een pion voor, maar zijn tegenstander had loper en dame op de lange diagonaal staan, waardoor Drent constant rekening moest houden met matdreiging. Beiden konden geen vooruitgang meer boeken in de stelling, waarna tot remise werd besloten.

Dick de Graaf tekende voor het beslissende punt. Hij opende de partij op een manier die zelden, misschien wel nooit, vertoond is: na de normale openingszetten 1 d4 , Pf6 2 c4 verraste hij zijn tegenstander compleet met 2... b5!? Zijn verbouwereerde tegenstander durfde het pionoffer niet aan te nemen en speelde bedeesd 3 e2-e3. Na een lange strijd kwam De Graaf uiteindelijk in het eindspel twee pionnen voor. Toen er ook nog een derde dreigde te sneuvelen vond zijn tegenstander het welletjes.
Hans Böhm tenslotte leek wat passief uit de opening te komen, maar dat veranderde snel toen na ruil van diverse stukken plotseling een flink aantal zwaktes in de vijandelijke stelling aan het licht kwam. Het leverde Böhm twee pionnen winst op, die hij bekwaam verzilverde in het eindspel. De eindstand kwam hiermee op 2,5-5,5 in het voordeel van En Passant.

Zo mogelijk nog beter nieuws kwam er uit Enschede, waar koploper Max Euwe tegen een nederlaag bleek te zijn opgelopen. Groningen 2, dat in de vorige ronde nog stevig klop kreeg van En Passant, zorgde er voor dat En Passant de kansen weer in eigen hand heeft.

Op 12 december speelt En Passant thuis de topper tegen Apeldoorn 2.