Schaakclub "En

En Passant 1 Moira Domtoren 1 (verslag)


Mochten de partij-viewers niet goed werken, probeer dan deze link.

Het jaar is begonnen er is een nieuwe teamleider er zijn nieuwe spelers, we hebben er allemaal weer erg veel zin in. Helaas kon Lammert Kok niet meedoen, hij had wat verkoudheidsklachten en dan mag je niet meedoen van Mark. Beterschap Lammert!

Eerste klaar was Richard. Lullig want mijn partij duurde 3 minuten langer om dat de tegenstander in totaal verloren stelling niet opgaf. Richards tegenstander gaf na een blunder direct op, is toch prettig.

Bord 2 Richard Vedder – Albertus ten Hertog

 

Analyse van de auteur van “Beat the Masters”:

Ik deed hier 17.h3 en na 17...Ld7 was ik 18.Ld2 van plan, droomde ik van druk over de e-lijn, zag ik mijn paard via f3 en g5 naar e6 wippen, kortom: een blij vooruitzicht, hoewel ik zojuist constateer dat mijn computer het nog volkomen gelijk vindt. Opponent had echter een ander plan en deed 17...Lf5. Minder goed, maar hij had een truc bedacht en dus volgde er 18.g4 Le4?? Zijn idee was, dat als ik nu 19.Lxc5 zou doen, dat hij dan 19...Lxb2+ zou doen. Leuk bedacht, maar ik had ook nog 19.Da4+ waarna zwart meteen opgaf.

Mijn partij was 3 minuten later klaar, maar vooral door het lange nadenken van mijn tegenstander. Ik geef de partij zonder commentaar omdat het allemaal aardig vanzelfsprekend is. Leuk voor schakers die zoeken naar een agressief systeem tegen de Pirc. Het idee is hetzelfde als tegen de draak: centrum pakken, lang rokeren, pionnen op de koningsvleugel naar voren en mat. Zoiets. Hier een voorbeeld waar het werkt.

Nu zou je denken: 2-0, gaat lekker. Maar de eerste nullen vielen ook snel. Eerst Krouwel die een loper over het hoofd zag. Niet echt een lekker debuut voor deze veteraan, maar de 2 jaar schaakdroogte mag hij voor een keer als excuus gebruiken. 2-1

Daarna Heuveling; hij wou graag wit, dan hoefde hij minder na-te-denken. Dat denken begon hij wel heel laat mee, en toen hij eenmaal begon was het al over. 2-2

De partijen van Jacob en Robin gingen erg gelijk op leek het. Jacob verloor helaas, ook wel tegen een behoorlijke sterke speler, maar Robin wist wel aan het langste eind te trekken! En hoe! Hier een mooi fragment geanalyseerd door Robin zelf:

Tussenstand: 3-3, in Henk heb ik een blind vertrouwen. Daar was ik nooit bezorgd over. De stelling stond redelijk gelijk maar de tegenstander had heel weinig tijd.

Zo ging de partij, het gaat mij boven de pet. Maar we zijn erg blij met resultaat. 4-3

Alleen Rolf nog over, die had als gevolg van de Heuveling-ruil nu zwart. Het oordeel van de toeschouwers ging van "totaal verloren" naar "verloren eindspel" naar "hij staat nu zo actief waarschijnlijk remise". Hier de partij met commentaar van Rolf zelf.

Rolf pakt het laatste halfje en is de held van avond! Volgende keer Woerden, lastig, maar die gaan we ook pakken.

 
S.V. En Passant 1
Rating
 
S.V. Moira-Domtoren 1
Rating
Ronde 1
  Vedder, H.R. (Henk) 2352   Schönberger, D.H.B. (Daan) 2091 1 - 0
  Vedder, H.L. (Richard) 2281   Hertog ten, A. (Albertus) 1994 1 - 0
  Reichardt, R.C.R. (Robin) 2048   Janse, E.W. (Erik) 1943 1 - 0
  Pel van, G. (Gerben) 1989   Verweij, L.A. (Kees) 1940 1 - 0
  Dorst van, R. (Rolf) 1773   Andriessen, B.J. (Bart Jan) 1900 ½ - ½
  Heuveling, G.C. (Gijs-Cor) 1822   Beijer, A.J. (Bram) 1797 0 - 1
  Krouwel, R. (Robert) 1848   Beek van, D.J. (Jorn) 1835 0 - 1
  Graaf de, J. (Jacob) 1636   Kraker de, J.A. (Johnny) 1898 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1969   Gemiddelde Rating: 1925 4½-3½

Gerben van Pel

21-09-2020


 
blog comments powered by Disqus