SGS-beker: EP door na barrage

Afgelopen vrijdag 31 januari speelde EP voor de SGS-beker thuis tegen Amersfoort. Op voorhand een zware wedstrijd voor beide teams.

Namens Amersfoort opende Jeroen Schuil de score. Hun kopman Tim Grutter kneep de Kaaieman uit als een citroen, waarmee het zelfs 0-2 werd. Bij Richard Vedder leek alles aardig uit de hand te lopen met verbonden vrijpionnen voor beiden, maar uiteindelijk liepen de zijne harder; 1-2. Toen was het aan Robin om zijn Wolga-pluspion (en later kwaliteit) om te zetten in winst, wat lukte.

En Passant

Amersfoort

Graaf de, D. (Dick) 2057 Grutter, T.J. (Tim) 2253 z-w 0 - 1
Vedder, H.L. (Richard) 2273 Piet, J.J.N. (Joeri) 1996 w-z 1 - 0
Reichardt, J.M. (Jasper) 1917 Schuil, J.J. (Jeroen) 1920 z-w 0 - 1
Reichardt, R.C. (Robin) 2035 Chatinier du, A.L. (Gunie) 1905 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating: 2071 Gemiddelde Rating: 2019   2-2

Vluggeren dus, waarbij een nieuwe 2-2 voldoende zou zijn voor Amersfoort wegens het in casu niet meetellen van het laagste bord. Net als de gewone partijen was ook de barrage live te volgen. Snelschaakpartijen gaan we niet analyseren, maar twee slotstellingen verdienen wel een diagram:

Gunie du Chatinier - Robin Reichardt; hoe wreed kan het schaakspel zijn? Wits laatste zet 22.Pe5-d7 lijkt winnend, maar na 22...Pe4-g3+ rest slechts opgave.

Joeri Piet - Richard Vedder; in een wanhoopspoging heeft wit al zijn schepen verbrand op zoek naar een winnende wandelkoning, maar Waterloo blijkt op veld h5 te liggen.

Hiermee kwam EP in het vluggeren op 2-0. De keientrekkers moesten ijzer met handen breken en dat lukte niet; Jasper won het toreneindspel waarna de winst binnen was. Tim Grutter maakte Dick nog een lopereindspel afhandig, maar dat was slechts voor de statistieken.

In de volgende ronde wacht Hoevelaken, wederom thuis.

02-02-2020