Schaakclub "En

Eemlandtoernooi onderweg, update!


Het Eemlandtoernooi is inmiddels alweer drie ronden onderweg. In Groep A gaat ratingfavoriet Henk Vedder aan de leiding met 100% (3 uit 3), voor Lucas van Mil en Arie van Diermen (beiden 2,5). Uitslagen en indeling ronde 4 (vrijdag) vindt u hier.

In de B-groep werd de eerste koploper - Willem Grünbauer - in ronde 3 eigenhandig ingehaald door Jacob de Graaf. Laatstgenoemde leidt nu samen met Jan Koopman en de jonge Peter Nitrauw (allen 2,5). Zie hier voor uitslagen en indelingen.

De jury heeft zich inmiddels gebogen over de eerste twee ronden. In elke ronde wordt de spectaculairste partij beloond met een pond paling van Visspecialist de Kaaieman, offeren dus! Daarnaast is er na een jaar afwezigheid weer EHBO, om deelnemers op te lappen na een pijnlijke blunder. We laten de jury aan het woord:

Ronde 1

Het blunderniveau in ronde 1 was hoog te noemen. Zo had Bruun van de Laar tegen Jeroen Schuil een heuse zogeheten bananeschil. Elders werd ook nog wel het een en ander wegegeven, dus moeten we tevens kijken naar de impact die deze blunders veroorzaakt hebben. In voornoemde partij was nog niet zoveel aan de hand op het moment van de blunder, maar de EHBO-winnaar van ronde 1 stond ronduit gewonnen. De afgifte van een toren maakte daar echter abrupt een einde aan. De bandenplakset van ronde 1 gaat naar Bert Lardenoye.

Hoogstaande offerfestijnen waren er in ronde 1 helaas niet, dus ging de jury op zoek naar een het oog strelende leuke partij. Die waren er best een paar. Leuk om na te spelen is de overwinning van Jan Koopman op Ton Sprong. Ook Marcel Flohr-Dirk Veldhuizen zag er spannend uit, maar de paling, beschikbaar gesteld door Visspecialist De Kaaieman, gaat naar Sytze van de Velde voor zijn mooi opgevoerde aanval, zonder te rocheren, tegen Chris Roelandt!

Ronde 2

Echt opzichtig werd er in ronde 2 niet geblunderd, of het was dan weer zo opzichtig dat de jury daaraan geen verbanddozen gaat verspelen. Bijna sublieme blunders waar de tegenstander direct van profiteert. Dan toch maar weer de impact meenemen. Wim Lamme nodigde Thomas Reichardt uit tot het winnen van een stuk met de zet d2-d3. Maar de witte stelling was daar al aardig opgevouwen. Nee, dan Alex van de Vuurst. In, laten we zeggen, gelijke stelling floept er een Pd5 uit, vaak een aanvallend winnend aggressief stukoffer maar niet in dit geval. Van de Vuurst leverde er eerst een kwaliteit mee in, maar het ging van kwaad tot erger en zo werd het eerst een stuk, gevolgd door ook nog eens een kwaliteit.

Het kunststukje van de dag bezorgde de jury wederom hoofdbrekens, want de punten worden nog niet op gepolijste wijze binnengehaald. Het meest interessant was nog de partij van Willem Grünbauer die een paard in de aanbieding deed. Zijn tegenstander had er misschien beter aan gedaan het paard te laten staan en aan de verdediging te denken, maar het vervolg schoof ons jongste club van 50-lid fraai naar winst en dat mag dan ook best wel eens beloond worden!

04-09-2019


 
blog comments powered by Disqus