En Passant 1 opent met winst op De Stukkenjagers

Update: het uitgebreide wedstrijdverslag van Richard Vedder is te vinden op schaaksite.

Zaterdag 15 september ging de KNSB competitie van start in het nieuwe seizoen. EP1 ontving het gepromoveerde De Stukkenjagers uit Tilburg.

En Passant, favoriet op basis van een ruim ratingoverwicht, toonde zich roestig en wist met 5,5 punt slechts met het kleinst mogelijke verschil te winnen. Dat lag niet aan de Vedders. Zowel Richard als Henk wisten te winnen. Laatstgenoemde heeft nu al meer zeges dan in het hele vorige seizoen, dat belooft wat. Er werd wat risico genomen door maar liefst 4 debutanten op te stellen, want debutanten in EP1 willen nogal eens tegen een nederlaag oplopen. Dat deed Lucas van Foreest dan ook, verliezen met wit. Voorafgaand kreeg hij nog de bloemen overhandigd vanwege zijn behaalde grootmeestertitel. Maar dat debuut is nu voorbij en dus belooft dat ook weer wat. De andere debutanten deden het beter, al wist Vitaly Kunin (overgenomen van de failliete boedel van Pathena Rotterdam) niet te winnen van Herman Grooten. Maar Alexandre Dgebuadze en Michael Feygin wonnen wel, net als Manuel Bosboom.

Friso Nijboer, Anna-Maja Kazarian en Jan Willem van de Griendt moesten een teleurstellende nul incasseren. En Passant overleeft dus ternauwernood de eerste ronde en mag 6 oktober in Den Bosch aantreden tegen HMC, dat verrassend favoriet Kennemer Combinatie wist te verslaan. Hoopgevend is de 0-1 voorsprong die al op de borden staat, dankzij de vooruitgespeelde partij van Erwin l’Ami. Hij versloeg alvast Jeroen Bosch.

EP1 ziet er nogal anders uit dan vorig seizoen. Bok (studie VS), Ikonnikov (naar Sas van Gent, dichterbij huis), Peng (gestopt) en Lahaye (terug naar zijn ‘eigen club’ Spijkenisse) zijn vertrokken. Het aantrekken van vervangers kon pas laat op gang komen door het aflopende sponsorcontract van Van Diermen Masterbakers. Gelukkig heeft En Passant in FishPartners een nieuwe hoofdsponsor gevonden, waarmee het komende seizoen gered lijkt. De eerste punten zijn binnen.

15-09-2018