Schaakclub "En

Richard Vedder wint Eemlandtoernooi (+verslag)


Het Eemlandtoernooi van 2018 is gewonnen door Richard Vedder. De broers Henk en Richard eindigden gezamenlijk op 6 punten, maar Richard had meer weerstandspunten en mocht daarom de plaquette vasthouden. De B-groep werd gewonnen door Henk de Heer.

Over die slotronde en de winnaars verderop meer. Eerst wat unfinished business van ronde 5 en 6; "Ontwikkel eerst je stukken, dan pas je pionnen" doceerde Frank Woudenberg vrijdagavond aan de EP-jeugd. Dat advies had hij in ronde 5 beter zelf ter harte kunnen nemen... het leverde hem een voucher van schaakopeningessenties.nl op om zijn openingsspel wat bij te spijkeren. 

Zoals in het vorige verslag al vermolden, spektakel was er zat in ronde 5.  Eerst een pion, toen een stuk en daarna zelfs een toren, van alles deed hij in de aanbieding. Het leverde hem welverdiende paling van visspecialist de Kaaieman op:

Een ronde later ging Wiebe de Witte dwars door de Najdorf van Franciscus Hartog heen. Franciscus weigerde weliswaar - niet onverstandig - het met 21.Pd5 aangeboden paard, maar dat bood slechts uitstel van executie. Het leverde Wiebe een punt en paling op:

Ook in ronde 6 was er weer een openingscursus te vergeven; Sytze van der Velde mishandelde de Aljechin-verdediging met verve. Wie beslist geen openingscursus wint is Calvin de Graaf, want zijn openingsspel dit toernooi was uitstekend! Helaas kunnen wij dat niet belonen, met vouchers of anderszins...

Dan de slotronde. In groep A ging het in de slotronde dus vooral tussen Vedder en Vedder, maar dan als een soort schaduwbokspartij. De indeling voor de slotronde luidde namelijk:

Richard Vedder 5.0 Laurents van Twillert  4.0
Marvin Dekker 3.5 - Henk Vedder 5.0

Zelf winnen dus, en dan hopen dat de buurman broerlief te grazen zou nemen. Marvin en Laurents hadden ondertussen hun eigen agenda, want er waren nog ander podiumplaatsen te verdelen of (voor Laurents) misschien wel meer.

Links Marvin Dekker - Henk Vedder, rechts Richard Vedder

Sowieso was het publiek (in de zaal en online) de grote winnaar, want juist deze twee partijen gingen tot het gaatje. Henk bereikte een beter eindspel, en de toeschouwers waren er vast van overtuigd dat hij het hier af zou maken, met zwart aan zet:

Txe2 en wit kan opgeven, toch? Maar Henk zat op wat anders te broeden en speelde 42...Tc3+ 43.Ld3 (Td3 zou een sloot pionnen kosten) Ta3 en wit zit in zugzwang! Wit moet met c4-c5 een pion gaan geven en niet veel later was het alsnog afgelopen; 0-1.

Daarmee moest Richard dus ook voor de winst gaan. Ook hij bereikte voordeel in een (dame-)eindspel, wat uitmondde in een eindspel loper-vs-paard. Het is moeilijk aan te geven waar de beslissing precies valt, maar na wits 55.Le2-f3+ wordt het wel duidelijk:

Wat te doen? Na 55...Kd4 zijn vermoedelijk zowel het simpele Lb7 als het subtiele h4 (weer een soort zugzwang) winnend. Dan maar slaan op f3 dus, maar in het pionneneindspel is wit simpelweg veel sneller.

Het prijzengeld werd sowieso eerlijk verdeeld, maar na het uitrekenen van alle weerstandspunten etc. bleek dat Richard de plaquette mocht vasthouden. Maar dat wist u allang natuurlijk. Een heel peloton werd op 4 punten gedeeld derde, waaronder Marcel Flohr die zonder te spelen de ratingprijs wint. Laurents van Twillert, Johan de Zwart, Gert Reichardt, Sjoerd Drent en Arie van Diermen wonnen ook allemaal een prijs(je). 

Dan de B-groep. Ook daar kregen de toeschouwers waar voor hun geld, want op het topbord maakten Henk de Heer en Ton Sprong er een zware strijd van. In hogere zin werd de strijd beslist op dit moment:

Met 24. Pf5+ Pxf5 25. Td7 won Henk hier een dame voor toren + paard. Ton knokte vervolgens door tot het bittere eind, maar Henk hield zijn zenuwen in bedwang en sleepte het volle punt binnen, en daarmee de eerste plaats. Curieus genoeg ontstond op het naastgelegen bord exact dezelfde materiaalverhouding:

In Willem Grünbauer - Jacob de Graaf speelde wit hier 18.Lxg5! hxg5 19.Tad1. Jacob wilde liever niet weten hoe hij uitgerookt zou worden na bijvoorbeeld Df5, dus gaf de dame maar terug, maar ook dat mocht niet baten. Jacob miste hiermee het podium, maar won wel de ratingprijs. Willem bereikte het podium wel, samen met Arco Floor (die won van Martin Sprong) werd hij gedeeld tweede.

Uitslagen, eindstanden en alle gespeelde partijen zijn te vinden via het menu links. Tot volgend jaar! - of eerder natuurlijk...

Jasper Reichardt

09-09-2018


 
blog comments powered by Disqus