Schaakclub "En

Eemlandtoernooi: Tussenbalans!


42 schakers zijn in het Eemlandtoernooi alweer drie ronden onderweg; tijd voor een tussenbalans!

Het scorebord

Eerst maar eens een blik op het scorebord; nog twee man op 100%. In groep A is dat Henk Vedder, die die koppositie vrijdag mag verdedigen tegen broer Richard (2,5). Ook Marcel Flohr verzamelde 2,5 punt, "ondanks" dat hij een van de laagst gerate spelers is. "Ondanks" tussen aanhalingstekens want ook hij krijgt elke keer 17 houtjes! Een klein peloton volgt op 2 punten, zie hier voor indelingen en standen.

In groep B werd dinsdag een rekening vereffend; vorig jaar won Ton Sprong in de slotronde van Frank Woudenberg en pakte daarmee de groepswinst. Dinsdag was het andersom; Frank won van Ton en gaat met 3 uit 3 nu bovenaan. Het triumviraat Henk de Heer, Jacob de Graaf en Arco Floor volgt op een hallefie. Vrijdag hebben we Frank - Arco op het programma staan, Henk heeft een bye en Jacob speelt tegen Alex van de Vuurst. Zie ook hier.

Tot dusver de scorebordjournalistiek, maar we zijn nog lang niet klaar. Want er gebeurde nog zoveel moois....

In den beginne... (1)

...speelt men meestal 1.e4 of d4, wat minder vaak c4 of Pf3. Een enkele Ton Sprong speelt 1.b4. Maar de Ammoniak-opening?

1. NH3, dus. Marvin Dekker verdiende er behalve een halfje ook een voucher van Schaakopening Essenties mee, waarmee hij wat bij kan leren over een "normale" opening naar keuze.

Graag of niet!

Toegegeven, ook Fritz weigert al het aangeboden materiaal liever. In onderstaande partij ging al vanaf 7.f5 de vlam in de pan. Arie van Diermen verdiende behalve een punt ook de rondeprijs; paling van De Kaaieman

De Freudiaanse verschrijving

Partijen invoeren is niet altijd het leukste klusje, maar een enkel moment maakt veel goed. Ergens in de derde ronde kwam onderstaande stelling voorbij, met zwart aan zet.

Op het formulier (van de witspeler, vermoedelijk) stond in kraakhelder handschrift "Lf2". Huh? Hoe kan dat nou? En dan zie je het; zwart speelde Lf8-c5, wit zag de dreiging naar f2 en zijn onderbewustzijn deed de rest...

In den beginne (2)...

... kan dit ook gewoon. Ook Burg de Man verdiende er een voucher t.w.v. €15 van Schaakopening Essenties mee. 

Voordat iedereen rare beginzetten gaat doen; hiermee is niet gezegd dat onorthodoxe openingen ook in de komende rondes beloond gaan worden!

Ik ben er klaar mee!

Heeft u Burg de Man trouwens al een fijne vakantie gewenst? Zo nee, dan bent u te laat, want na drie ronden zit zijn toernooi er alweer op. Maar met die voucher heeft hij toch nog zijn inschrijfgeld eruit!

Dameoffer (1)

Henk Vedder wilde z'n dame best missen, als hij er op e1 een jonger exemplaar voor terug zou krijgen. Als mevrouw Vedder dit maar niet leest...

Familiestrijd

is in zo'n toernooi moeilijk te vermijden. In ronde 3 eindigde Reichardt - Reichardt in een overwinning voor de oom van twee EP-bestuursleden. In ronde 4 natuurlijk Vedder - Vedder op bord 1. Daarnaast Sprong - Sprong, maar dat is vermoedlijk een valse bingo ?

Salonremises binnen 10 zetten...

...daar zitten we normaal nooit zo op te wachten. Maar als de salonremisant hoogstpersoonlijk voor het speciaalbier van de maand zorgt, zien we dat graag door de vingers. Affligem Blond deze maand, en die duurt niet lang meer!

De cursus "omgaan met teleurstellingen" gaat wederom niet door

In ronde 2 én 3 kreeg Tom Bekius van de computer een bye, dat is toch een teleurstelling. Echter, door diverse omstandigheden kwam hij in beide ronden op verzoek toch in actie, waarvoor hiervandaan dank. In ronde 4 is het wederom zo ver, maar de vraag rijst; zou de cursus "omgaan met teleurstellingen" nu dan wel doorgaan?

Last but not least...

De tekst Dameoffer (1) beloofde er nog eentje. En wat voor een! Gerben van Pel voerde een kunststukje op, die t.z.t. beslist in My 60 Memorable Games terecht komt.

Dat die partij ook paling van de Kaaieman opleverde, had u vast al gesnopen...

  

Dat was het voor deze keer. Vrijdag ronde vier!

Jasper Reichardt

29-08-2018


 
blog comments powered by Disqus