Schaakclub "En

Update: Het Zwarte Schaap wint Univé NK snelschaken


Voor eindstanden zie hier, of op chess-results.com (groep A, groep B). Update: Alle individuele uitslagen staan inmiddels online. Deelnemers wordt verzocht deze goed te controleren! Eventuele verbeteringen s.v.p. doorgeven via toernooi@schaakclubenpassant.nl

Het Zwarte Schaap uit Tilburg is de nieuwe Nederlands kampioen snelschaken voor clubteams. Dit team volgt daarmee titelverdediger En Passant op, dat tweede werd. Derde werd MuConsult Apeldoorn, op gepaste afstand.

Voor de tweede keer op rij mocht En Passant dit fraaie evenement organiseren. Met behulp van Univé konden de kosten gedekt worden en bovendien werden alle deelnemers getrakteerd op een flesje water, wat snoepjes en een pen. En toen ging het los!

Er werd gespeeld met een A-groep en een B-groep. In de A-groep werd gestreden om de titel ‘Nederlands kampioen snelschaken’. Dit werd een achtkamp van acht sterke teams. Vooraf leek En Passant favoriet, met in de opstelling de grootmeesters Bok, Smeets en Nijboer en ‘vluggerspecialist’ Manuel Bosboom. Concurrentie mocht worden verwacht van Het Zwarte Schaap. Dit team bevatte geen enkele grootmeester, maar allemaal jonge schakers waarvan enkele gelden als ware specialisten in partijen met vijf minuten per persoon. Er werd gespeeld volgens het Scheveningse systeem, waarbij ieder team vier keer tegen elkaar speelt, iedere speler tegen alle leden van het andere team. Bij zeven ronden speelt iedereen dan dus 28 partijen. Winnaar zou het team worden met de meeste bordpunten (niet matchpunten), waardoor het dan tot het laatste moment spannend zou blijven. En dat bleef het dan ook!

EP1 in actie; zittend v.l.n.r. Friso Nijboer, Jan Smeets en Benjamin Bok, Manuel Bosboom kijkt toe. Foto: Ad Bruijns. Zie hier voor meer foto's.

Het Zwarte Schaap leek meteen op de proef gesteld te gaan worden, want En Passant 2 had toch ook geen slecht team met Zhaoqin Peng, Jan Willem van de Griendt en Richard en Henk Vedder. Maar ja, die zijn allemaal wel wat ouder en na drie van de vier partijen stond er slechts een schamel halfje voor de En Passanters op het scorebord. Pas in de vierde match beten de reserves van zich af met een 2-2! Het Zwarte Schaap speelde met Hing Ting Lai, Lucas van Foreest, Robby Kevlishvili en Tobias Kabos in de opstelling. Vooral Lai is een erkende specialist. Hij zou een dag later in een tweekamp met veelvuldig Nederlands kampioen Loek van Wely 25-25 gelijk spelen en pas in de barrage het onderspit delven.

Het eerste van En Passant nam een voorsprong van 1 punt op de Tilburgers. Ook een aardige kraker was het duel tussen de outsiders MuConsult Apeldoorn en Paul Keres uit Utrecht. Het werd de kleinst mogelijke overwinning voor de Utrechters: 8,5-7,5!

Aanvankelijk bleef En Passant Het Zwarte Schaap netjes voor en toen in ronde 4, juist na de pauze, het grote treffen op het programma stond, leek En Passant een gaatje te slaan. Het werd maar liefst driemaal 2-2 en eenmaal toverden de Spakenburgers de kleinst mogelijke overwinning op het scorebord. Maar de schapen liepen toch weer in en voor de slotronde stond het gelijk. Nog vier keer vier potjes te gaan en het stond gelijk! De tegenstanders in de laatste ronde waren echter niet gelijk. Het Zwarte Schaap mocht tegen Oud Zuylen Utrecht, terwijl En Passant het moest opnemen tegen het niet misselijke Paul Keres, ook uit Utrecht. Oud Zuylen Utrecht werd met de grond gelijk gemaakt, terwijl En Passant problemen genoeg had om überhaupt de matches te winnen. Uiteindelijk wonnen de Tilburgers het toernooi met vier bordpunten verschil!

De kampioenen! V.l.n.r. Lucas van Foreest, Hing Ting Lai, non-playing captain Ard van Beek, Robby Kevlishvili en Tobias Kabos Foto: Franciscus Hartog. Voor meer foto's van Franciscus Hartog, zie hier. Ook Frans Peeters fotografeerde de winnaars, zie hier

Op de derde plaats eindigde MuConsult Apeldoorn, dat in de slotronde nog het tweede team van En Passant vermorzelde. Het tweede team van En Passant eindigde op de zesde plaats, terwijl En Passant 3 achtste werd. Benjamin Bok (En Passant) en Lucas van Foreest (Het Zwarte Schaap) haalden de hoogste score; maar liefst 24,5 uit 28.

De B-groep werd gewonnen door BSV Bennekom, voor Aartswoud en Hoevelaken. Met Hotze Tette Hofstra (22 uit 26) op het topbord had BSV Bennekom ook gelijk de topscorer in de gelederen. Aan bord 2 deed Rembrandt Bruil (21 uit 26) ook een flinke duit in het zakje voor de Bennekommers.

De winnaars van groep B; v.l.n.r. Noel Bovens, Hotze Tette Hofstra, Harry Verhoef en Rembrandt Bruil. Foto: Ad Bruijns

En Passant speelde hier met het vierde en vijfde team geen rol van betekenis. Wel meldde zich vorige week plotseling de Pool Pawel Piotrowski aan, die in Spakenburg woont en werkt. Met 21,5 uit 26 was dit voor de thuisclub toch wel de verrassing van het toernooi. Hij blijkt een rating van bijna 2200 te hebben en zou daarmee al een van de sterkste spelers van het tweede zijn. Na afloop pakte hij in een partijtje voor de lol ook nog eens de scalp van Benjamin Bok. Hopelijk gaan we daar nog het een en ander van horen!

Piotrowski - Bok vertraagde onder vele toeziende ogen de prijsuitreiking. Foto: Frans Peeters

De complimenten waren er na afloop in ruime mate van de deelnemers. In samenwerking met Univé kon een mooi spannend evenement opgezet worden. Daarnaast had VIS. weer overheerlijke haring verzorgd, een product dat bij zo’n evenement in Spakenburg niet mag ontbreken. Ook volgend jaar wordt het evenement weer bij En Passant georganiseerd. ‘Eppie’ zal er dan op uit zijn om de titel weer terug te veroveren! 

Tekst: Henk Vedder, foto's van Ad Bruijns en Franciscus Hartog

16-04-2018


 
blog comments powered by Disqus