Schaakclub "En

Tim Grutter wint omnisimultaan


De Omnisimultaan 2018 is gewonnen door Tim Grutter. Het Amersfoortse talent kwam bovendrijven in een spannende finalegroep, zodat hij de wisselbeker mee mocht nemen:

Foto en video: Franciscus Hartog. Zie hier voor meer foto's en video's.

Geen mens heeft vier hersenhelften, je kunt de vier partijen niet spelen zonder dat ze elkaar beïnvloeden. Eén enkele slechte, tijdrovende stelling kan je hele ronde (van vier partijen) in de soep laten lopen. Ook goede stellingen kunnen juist een last zijn, als je er te veel van hebt. Een tactische remise of zelfs opgave kan heel waardevol zijn. "Met opgeven is nog nooit een partij gewonnen" gaat hier niet op!

Op voorhand waren Tim Grutter, Ardin Bosboom, Kevin van Brummelen en Henk Vedder als eersten geplaatst, in de eerste drie ronden maakten ze die favorietenrol ook ruim waar. Met gezamenlijk slechts één nul in 48 partijen gingen ze de finalegroep in, samen met Vlad Omota (21 punten) die een klein peloton nipt voorbleef.

In de finale gaan alle scores weer op 0 en tellen alleen de laatste vier partijen. Daarin had Henk aan het eind vrijwel alle kaarten in handen... en dat waren er te veel. Kijk zelf maar:

Henk had dus te veel kaarten, Vlad had zich knap voor de hoogste groep geplaatst maar had het daarin moeilijk. De prijzen gingen daarom naar Tim, Ardin en Kevin, maar in welke volgorde? De onderlinge partijen maakten het verschil niet (allen 1x winst, 1x verlies). De uitkomst van het filmpje was dat Kevin remise speelde tegen Henk ("had ik het maar na 10 zetten al gepakt", aldus de laatste), terwijl Tim en Ardin wonnen. Vlad speelde remise tegen Ardin, maar verloor van Tim. Eindresultaat werd dus dat Tim won (maar dat wist u al), Ardin en Kevin werden ex aequo tweede.

Het eerdergenoemde 'peloton' op 20 voorrondepunten kwam in de B-groep terecht. Ook hier won niet degene met de beste stellingen - dat was lange tijd Caspar Kruijf - maar Robin en Jasper Reichardt, beide met 8 punten. Anne Grutter werd derde op 6.

Martin Veldhuizen en Guido de Romph mistten net de 'cut' voor de B-groep, maar verdeelden wel de eerste (Martin) en tweede prijs (Guido). Ronald Gouma telde ruim 4 kilometer aan stappen en daarnaast 7 finalepunten, goed voor plek drie. Dankzij hem is de volgende omnsimultaan op de donderdag vóór het OKU, dat wil zeggen 31 mei, in het Utrechts Stedelijk Gymnasium. De D-groep tenslotte was ongeslagen een prooi voor Diederik van Donk, gevolgd door Mahesh Patil en Mike Ruitenbeek.

Groep A

Tim Grutter
2 Ardin Bosboom 7
Kevin van Brummelen 
Henk Vedder 
Vlad Omota 

Groep B

Robin Reichardt
  Jasper Reichardt  8
Anne Grutter 6
Caspar Kruijf 2
Olger van Donk

Groep C

Martin Veldhuizen  10 
Guido de Romph 
Ronald Gouma 
Ewoud Loots 
  Florin Omota 

Groep D

Diederik van Donk 10
Mahesh Patil 7
Mike Ruitenbeek 6
Rick van Beek 4
Alex van de Vuurst  1

 

Jasper Reichardt

11-02-2018


 
blog comments powered by Disqus