Schaakclub "En

Stap 2

Op deze pagina is informatie over de lessen van stap 2 te vinden. Je vindt hier per lesavond welke les er behandeld wordt. Na elke les komt er een kort verslag van de les. In dit verslag is ook het huiswerk per les te vinden.

Trainer: Monica Reichardt

Lessen stap 2  
 Lesavond 1  Les 1: Activiteit van stukken
 Lesavond 2  Les 2: Dubbele aanval dame (1)
 Lesavond 3  Les 3: Dubbele aanval dame (2)
 Lesavond 4  Herhaling les 1 t/m 3
 Lesavond 5   Les 4: Penning
 Lesavond 6   Les 5: Uitschakelen verdediging
 Lesavond 7   Herhaling les 1 t/m 5
 Lesavond 8   Les 6: De drie gouden regels 
 Lesavond 9  Les 7: Mat in twee
 Lesavond 10   Les 8: Dubbele aanval paard
 Lesavond 11  Les 9: Mat met de toren
 Lesavond 12  Herhaling les 1 t/m 9
 Lesavond 13  Les 10: Dubbele aanval toren, loper, pion, koning
 Lesavond 14  Les 11: Aftrekaanval
 Lesavond 15  Herhaling les 1 t/m 11
 Lesavond 16  Les 12: Verdedigen tegen mat
 Lesavond 17  Les 13: Korte notatie

 

Verslag trainingsavond 4    (13/10/2017)

Deze les stond de penning centraal. We hebben besproken wat een penning is. Een penning is een stuk dat staat aangevallen waar een duurder stuk achter staat. Naast een duurder stuk kan er ook een matveld achter het stuk dat aangevallen staat zijn. We hebben bij de penning stellingen besproken waarbij een stuk op het bord ingeplaatst moet worden zodat een penning ontstaat. Daarnaast zijn er stelingen besproken waarbij een penning op het bord kwam door het doen van een zet.

 

Verslag trainingsavond 3   (29/9/2017)

Deze keer ging het bedenken van een dubbele aanval al een stuk makkelijker. We hebben op een bord met meerdere stukken geleerd om een dubbele aanval gemaakt. We hebben weer de aanvalsdoelen bekeken en de deze keer waren ze wel wat lastiger te vinden maar het ging uiteindelijk zeer goed.

 

Verslag trainingsavond 2    (15/9/2017)

Dubbele aanval dame stond centraal. We hebben besproken wat een dubbele aanval is met een dame. We hebben geoefend met het inplaatsen van een dame zodat er een dubbele aanval ontstaat. Bij een dubbele aanval is het belangrijk om te kijken naar de volgende aanvalsdoelen: hout, koning en veld. De dubbele aanval is een handige manier om de materiaal te winnen.

 

Verslag trainingsavond 1    (1/9/2017)

In stap 2 is de activiteit van de stukken besproken. Er is veel geleerd deze les. We begonnen met het maken van routeplanners. Deze waren soms best wel lastig om op te lossen. Daarna hebben we geleerd dat stukken op het midden van het bord veel actiever staan dan stukken aan de rand van het bord. Stukken staan ook actief als er veel velden zijn waar de stukken naartoe kunnen gaan.