Schaakclub "En

Ronde-verslagen Eemlandtoernooi

Elke ronde - behalve de laatste - worden de partijen beoordeeld door een deskundige jury. De mooiste winstpartij wordt bekroond met een paling van Visspecialist de Kaaieman. Daarnaast is er een EHBO-setje voor eerste hulp na een pijnlijke blunder. Hieronder zijn alle jury-verslagen na elke ronde verzameld.

Klik hier om direct naar een bepaalde ronde te gaan: R1 R2 R3 R4 R5 R6

Ronde 1

Het blunderniveau in ronde 1 was hoog te noemen. Zo had Bruun van de Laar tegen Jeroen Schuil een heuse zogeheten bananeschil. Elders werd ook nog wel het een en ander wegegeven, dus moeten we tevens kijken naar de impact die deze blunders veroorzaakt hebben. In voornoemde partij was nog niet zoveel aan de hand op het moment van de blunder, maar de EHBO-winnaar van ronde 1 stond ronduit gewonnen. De afgifte van een toren maakte daar echter abrupt een einde aan. De bandenplakset van ronde 1 gaat naar Bert Lardenoye.

Hoogstaande offerfestijnen waren er in ronde 1 helaas niet, dus ging de jury op zoek naar een het oog strelende leuke partij. Die waren er best een paar. Leuk om na te spelen is de overwinning van Jan Koopman op Ton Sprong. Ook Marcel Flohr-Dirk Veldhuizen zag er spannend uit, maar de paling, beschikbaar gesteld door Visspecialist De Kaaieman, gaat naar Sytze van de Velde voor zijn mooi opgevoerde aanval, zonder te rocheren, tegen Chris Roelandt!

Terug naar boven

Ronde 2

Echt opzichtig werd er in ronde 2 niet geblunderd, of het was dan weer zo opzichtig dat de jury daaraan geen verbanddozen gaat verspelen. Bijna sublieme blunders waar de tegenstander direct van profiteert. Dan toch maar weer de impact meenemen. Wim Lamme nodigde Thomas Reichardt uit tot het winnen van een stuk met de zet d2-d3. Maar de witte stelling was daar al aardig opgevouwen. Nee, dan Alex van de Vuurst. In, laten we zeggen, gelijke stelling floept er een Pd5 uit, vaak een aanvallend winnend aggressief stukoffer maar niet in dit geval. Van de Vuurst leverde er eerst een kwaliteit mee in, maar het ging van kwaad tot erger en zo werd het eerst een stuk, gevolgd door ook nog eens een kwaliteit.

Het kunststukje van de dag bezorgde de jury wederom hoofdbrekens, want de punten worden nog niet op gepolijste wijze binnengehaald. Het meest interessant was nog de partij van Willem Grünbauer die een paard in de aanbieding deed. Zijn tegenstander had er misschien beter aan gedaan het paard te laten staan en aan de verdediging te denken, maar het vervolg schoof ons jongste club van 50-lid fraai naar winst en dat mag dan ook best wel eens beloond worden!

Terug naar boven

Ronde 3

Qua blunders viel er het nodige te genieten. Aart de Jong maakte er eentje die deed denken aan wat enkele grote jongens afgelopen zomer deden: Opgeven in een gewonnen stelling of een remisestelling. Dit geval was iets minder ernstig: Aart ging voor remise door zetherhaling terwijl hij totaal gewonnen stond.

Calvin de Graaf ging lang gelijk op maar vergreep zich aan een giftige pion. Dat kostte meteen een paard. Maar het kan erger!

De blunderprijs gaat naar Paul van der Hammen, die in een nagenoeg gewonnen stelling zijn voordeel verprutste met een fout kwaliteitsoffer. Tot overmaat van ramp gaf hij een zet later ook nog een loper weg waardoor in twee zetten een gewonnen stand veranderde in een verloren stand.

Qua paling mag als bekend verondersteld worden dat de jury gek is op offers en helaas is de oogst op dat gebied wat mager. Ja, Paul van der Hammen had de boodschap begrepen, maar zo win je geen paling.

Dirk Veldhuizen rondde zijn partij tegen Frank Woudenberg af met een kwaliteitsoffer, maar die combinatie werd te licht bevonden.

De winnaar van de rondeprijs won uiteindelijk een min of meer positionele partij, maar daarvoor toonde hij wel de juiste intenties. Het Hollands werd bestreden met g2-g4! En niet veel later ging er op c2 een kwaliteit in de aanbieding. Die werd echter geweigerd, waarna de witspeler (met zowat 100 elopunten minder) zijn opponent met strakke hand van het bord schoof.

De paling van de Kaaieman is voor Wybe Evenhuis voor zijn overwinning op Yehuda Zvi Pelter!

 

Terug naar boven

Ronde 4

Op blundergebied viel er in ronde 4 wel weer een en ander te genieten. Een eervolle vermelding op dit vlak was er voor Sytze van de Velde. In iets dat uitmondde in een Caro Kann-achtige stelling plaatste Sytze een op het oog kansrijk stukoffer om de witte koning in verlegenheid te brengen en het geofferde met rente terug te winnen. Het geboden Da4 schaak was mogelijk al niet leuk, maar goed pareerbaar met Kd8. Na het gespeelde Kf8 vloog het ene na het andere stuk, en daarna allemaal, in de doos. Ook de partij Yehuda Pelter – Gerben van Pel verdient aanbeveling voor partijverprutsverzamelaars. Yehuda had op zijn zachtst gezegd het betere van het spel, maar zag zijn aanval niet doorslaan. Toch kwam er nog een toreneindspel met pluspion op het bord, maar Yehuda gaf ze één voor één weg en verloor uiteindelijk ook nog het remise toreneindspel met pion minder.

Maar het sneust was toch wel de partij waarin de witspeler ondanks ‘slechte’ loper bepaald domineerde en een fraaie aanval voerde. Kijk eens naar 28 Txf7! Heerlijk toch om uit te voeren en hoewel het altijd nog een behoorlijk werk zou blijven om de vis op het droge te krijgen, floepte Mike Ruitenbeek er een wat treurige 33e zet uit. Kf2 werd beantwoord met Paul Keizers' ontnuchterende Tf7. Mike rest een verbandset!

Hier speelde Mike (wit) in betere tijden nog 28. Txf7!

Mooi tot winst gevoerde partijen waren er ook wel. Alex van de Vuurst bijvoorbeeld. Toucheerde met een zogeheten ‘petit-combinaison’een stuk en paste min of meer dezelfde truuk een zet later ook weer toe. Ja en ook bij de slotzet bleef het giftig om het gewonnen materiaal terug te winnen, want dat zou altijd ten koste gaan van de toren op b8!

Ook een mooi gevecht was dat tussen Frank Woudenberg en Jeroen Schuil. Frank maakte hier het spel met zijn stukoffer op de vierde zet en kreeg er spel voor terug in de vorm van enkele gevaarlijke vrijpionnen. Ook de koning van Jeroen kwam op de tocht te staan, maar op tijd actief uitverdedigen leverde Jeroen een mooie mataanval op, juist voordat Frank dames zou gaan halen.

Maar de paling gaat deze keer een stukoffer, van een stuk dat eerder al geschijnofferd was. Slechts één pion en wat druk was de compensatie, maar de druk werd groter en groter en toen de dames eraf gingen, was de compensatie al drie pionnen. Het bleef gissen naar of het ging lukken, want toen de vierde pion verdween, ging de zwartspeler opeens aanvallen. Echter was het niet voldoende om de jeugdige witspeler te verontrusten en toen er een stel torens verdween was het duidelijk wie de favoriet was. Dat eindspel voerde Peter Nitrauw knap naar winst en leverde de dikverdiende paling van Visspecialist de Kaaieman op!

Terug naar boven

Ronde 5

In de A-groep lijkt men geïnfecteerd met het blundervirus. Neem nu Dirk Veldhuizen die met zijn Tb8, kort nadat hij een remisevoorstel had afgeslagen, ineens de hele tent weggeeft.

Of Frank Woudenberg, die met zijn kordate Pxd4 even vergat dat er iets dreigde op f8!

Maar het kan allemaal nog erger. Net begonnen, niks aan de hand, Pe5 en mat in twee om je oren. Het EHBO-setje is voor Harry Verhoef voor zijn flater tegen Bruun van de Laar.

Toen uw jurylid van dienst dinsdagavond na tienen de livepartijen aan het volgen was leek het qua paling appeltje eitje. Tom Officier was met grof geweld Marvin Dekker aan het toetakelen. Maar helaas, vijf pionnen tegen een loper bleek toch niet zo makkelijk en het werd remise.

En dat was een probleem voor de jury, want het viel niet mee om daarna een geschikte palingpartij te kiezen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een lekkere harde koningsaanval. Meteen ook een beetje compensatie voor het mislukte offergeweld uit ronde 3.

De rondeprijs is voor Paul van der Hammen voor zijn stamppotje tegen Willem Grünbauer!

Terug naar boven

Ronde 6

Degelijkheid troef deze keer. Voor het EHBO-setje moest de jury twee keer door het partijenbestand om serieuze blunders te ontdekken. Bijna werd het besluit genomen om Calvin de Graaf als een soort oeuvreprijs het setje te geven voor het herhaaldelijk maken van blunders in iedere ronde.

Maar dat doen we toch maar niet. De keus viel ook niet op Luuc Baltus die een beetje suf een kwaliteit weggaf. Het EHBO setje is voor Marvin Dekker, die in een gelijke stand met een zet twee pionnen weggaf in zijn partij tegen Thomas Reichardt!

Qua offers was het ook weer goed zoeken deze ronde. Uiteindelijk vond de jury in de krochten van groep B een kwaliteitsoffer waarmee een koning in zijn hemd werd gezet. De eigenaar van die koning, over hemden (overhemden) gesproken, was al eerder slachtoffer van een palingwinnaar.

De rondeprijs voor ronde zes, tevens een troost in verband met de op handen zijnde degradatie van zijn favoriete voetbalclub, gaat naar Aart de Jong voor zijn overwinning op Willem Grünbauer!

Terug naar boven